Când un om are un spațiu în Centrul Vechi, ce face? Își deschide un restaurant! Nu! Poate un salon erotic? Greșit! Ei bine, da își deschide Muzeul Kitsch-ului.
Noul muzeu de tip boutique este situate pe strada Covaci nr 6 (cu intrare de pe Strada Soarelui) și numără peste 200 de exponate.
Este un muzeu dedicat Kitsch-ului românesc, în toată splendoarea sa. De la început, pe treptele care duc spre etaj te îmbie câțiva pitici de grădină, semn că ai nimerit unde trebuie. Imediat ce intrii la recepție (să-I zicem așa) dai de o carpet cu Răpirea din serai, un clasic al genului. De vis-avis îți face cu ochiul o plasmă pe care rulează în buclă niște…oribilități…că altfel nu le putem spune.
Secțiuni tematice. De la Muzeul Kitsch-ului comnist, la Dracula
Râdem, glumim, ne dăm docți dar Muzeul Kitsch-ului nu este tocmai locul în care să vii cu mamaie, pentru că poate își va aduce aminte cum ai spart tu, când erai mic, VAZA sau CAȚELUL sau…cine mai știe ce. Pentru că, deh, nu toată lumea a avut părinți academicieni.
Muzeul e organizat în mici secțiuni. Dai de kitsch-uri țigănești (lănțișoare, bijuteri din “haur”, fuste inflorate) dar și de kitsch-uri religioase. Ai un colț cu pițiponceală, dar și unul cu colecția completă a revistei Dracula (in colțul dedicat celebrului personaj). Nu trebuie să ocolești nici kitsch-urile perioadei comuniste, pentru că, da, dai și de câteva vestigii de acolo.
Fie că e vorba de peștele de cristal pus pe mileu, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpete cu Răpirea din serai, cele peste 200 de exponate compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc. Aceasta poate fi dedusă și din cele șapte categorii în care au fost împărțite obiectele: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern și make your own kitsch.
Colecție personală
Exponatele provin din colecția personală a proprietarului Muzeului Kitsch-ului, Cristian Lica, realizată de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignațiilor, târgurilor de profil și altor colecționari și îmbogățită recent cu numeroase artefacte.
Pentru inaugurarea muzeului dl Lica s-a îmbrăcat conform protocolului. Un tricou alb, puțin mulat cu un imprimeu cap de cristal și niște pantofi albi cu catarame metalice enorme. Privind retrospective ne este ciudă că nu am remarcat absența sau prezența ciorapilor albi
Un bilet la Muzeului Kitsch-ului – 20 de lei
Investiția lui în noua destinație culturală se ridică la peste 15.000 de euro. Prețul unui bilet este de 30 de lei. “Pentru cetățenii români aplicăm o reducere de o treime din solidaritate cu faptul că ei sunt expuși la kitsch-ul din jurul lor în fiecare zi. Contravaloarea biletului de intrare se situează în zona inferioară a marjelor de preț practicate de muzeele boutique din lumea largă”, a declarat Cristian Lica.
“În materie de kitsch, sunt și eu diletant, la fel că toți ceilalți. Nu cred că există specialiști în kitsch pentru că nu este o știință. Voi ține cont de feedback-urile și ratingurile vizitatorilor pentru a face schimbări sau pentru a îmbogăți colecția de exponate”, precizează proprietarul Muzeului.
O sacoșă din rafie, de Turcia. Un buchet de trandafiri de plastic, roșii. Perne roșii, de dormit, pe care scrie Dinamo București. Chiloți tetra atârnați la uscat. Telefon cu disc, plin de abțibilduri. Fructe de ceara. Mona Lisa din goblen. Imagini cu pițipoance și cocalari. Clipuri ale lui Guță & Co. (pe care le poți asculta la căști). Cam astea-s…