Există o expresie românească “își bea mințile”. Ei bine un studiu recent demonstrează că fix cam așa-i.
Consumul unei singure halbe de bere sau a unui pahar de vin pe zi micșorează creierul, iar efectul se agravează pe măsură ce crește numărul de băuturi zilnice, sugerează un nou studiu realizat pe adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă.
Studiul, care a chestionat peste 36.000 de adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă din Marea Britanie, a constatat că, în medie, creierul persoanelor care au băut două unități alcoolice pe zi – echivalentul unei halbe de bere sau al unui pahar de vin de 6 uncii – s-a micșorat până la a părea cu doi ani mai bătrân decât creierul persoanelor care nu au consumat nimic.
Cu cât oamenii consumau mai multe băutură…
Și cu cât oamenii consumau mai multe băuturi, cu atât mai mari erau diferențele dintre creierele lor și cele ale celor care nu consumaseră niciuna. Creierul persoanelor care au băut trei unități alcoolice pe zi (echivalentul a 8,5 uncii de vin) părea cu 3,5 ani mai bătrân, iar creierul persoanelor care au băut patru unități (puțin sub jumătate dintr-o sticlă standard de vin) a îmbătrânit cu 10 ani, potrivit autorilor studiului.
Cercetarea, publicată pe în revista Nature, se adaugă la un număr tot mai mare de studii care au constatat că orice cantitate de băutură este nesănătoasă și în special dăunătoare pentru funcțiile cardiovasculare și cerebrale.
“Efectul asupra creierului este exponențial”
“Există unele dovezi că efectul consumului de alcool asupra creierului este exponențial”, a spus într-o declarație Remi Daviet, primul autor al studiului și profesor asistent de marketing la Universitatea Wisconsin-Madison. “Așadar, o băutură suplimentară într-o zi ar putea avea un impact mai mare decât oricare dintre băuturile anterioare din ziua respectivă. Asta înseamnă că reducerea acelui ultim pahar al serii ar putea avea un efect mare în ceea ce privește îmbătrânirea creierului.”
Cum s-a desfășurat studiul
În cadrul studiului, mai mult de 36.000 de participanți din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani au raportat câte unități alcoolice au băut, care au fost comparate cu scanările RMN ale creierului lor. După ce și-au grupat subiecții în funcție de consumul mediu zilnic de alcool – de la niciunul până la două beri sau pahare de vin sau mai mult pe zi – cercetătorii au văzut că cei care au raportat că au consumat mai mult alcool au avut un declin mai accentuat al volumului creierului decât cei care nu au făcut acest lucru.
Aceștia au constatat că participanții care au băut chiar și o unitate alcoolică (o jumătate de halbă de bere sau o jumătate de pahar de vin) pe zi prezentau diferențe notabile în structura creierului lor, în special în trunchiul cerebral, putamen și amigdala – zone ale creierului responsabile de reglarea ritmului cardiac, respirație, învățare și control motor și de procesarea emoțiilor, cum ar fi frica.
Diferențele s-au menținut chiar și după ce cercetătorii au luat în calcul alți factori care ar putea afecta îmbătrânirea creierului, cum ar fi vârsta, ascendența genetică și sexul.
Citește și