Legate de sărbătoarea Paștelor există numeroase tradiții și superstiții, unele locale, altele cu o mai largă răspândire geografică. Așadar, ce faci de Paști ca să îți meragă bine tot anul
Pastele, sarbatoarea invierii Domnului, simbolizeaza felul in care omenirea biruieste suferinta. Strans legate de aceasta semnificatie sunt o serie de obiceiuri traditionale. Tradiții și superstiții. Pe care oamenii le fac pentru a le merge bine tot anul.
Ce faci de Paști ca să îți meragă bine tot anul
În Duminica de Paste se spune ca oamenii este bine sa poarte haine noi sau proaspat spalate. Acestea simbolizeaza o “curatare” atat trupeasca cat si sufleteasca. Acest obicei este strans legat in Romania si de venirea primaverii. Astfel, hainele curate sau noi reprezintă faptul ca omul este in armonie cu natura.
Așadar, hainele noi sau curate purtate in Duminica de Paste sunt menite sa aduca noroc in tot restul anului.
Un alt obicei pentru prosperitate si pentru noroc de-a lungul anului care este respectat de Paste la romani este spalatul pe fata cu apa in care se afla un ou rosu si un ban argintiu. Acest obicei se pare că vine de undeva dein zona de nord a Moldovei, dar s-a răspândit pe scară largă.
Acest obicei se spune ca aduce sanatate, “rumenie” in obraji si belsug pe tot parcursul anului, de acum inainte
Ce faci de Paști ca să îți meragă bine tot anul
Alt obicei spune ca este bine sa ai oua pe masa de Paste pentru ca te apara de ghinioane. Iar cojile de oua trebuie ingropate pentru a te feri de deochi, scrie Lyla.
Legenda mai spune ca cine tine post negru in Vinerea Mare va fi ferit de dureri de cap tot restul anului, și va afla cu trei zile înainte să moară.
Fetele nemaritate grabesc maritisul daca pastreaza cojile de la ouale pe care le mananca. Se spune totodata, că barbatii ar trebui sa aiba palarie noua pentru a avea putere in Duminica de Paste.
PSSST Poate vrei sa arunci un click si aici Cum arată azi actorul din filmul Iisus din Nazareth. Robert Powell are 72 de ani.
O altă superstiție este legată de cine îți intră în casă, primul, în ziua de Paști. Această tradiție funcționează și de Anul Nou, după cum se știe.
Se crede că primul care ar trebui să îți pășească pragul este un reprezentant de sex masculin. Astfel, vei fi ferit de discordie tot anul. Această tradiție se pare că își are rădăcina prin zona Maramureșului.
În Transilvania s-a mai păstrat tradiția udatului. Fetele sunt stropite cu apă sau parfum, ca un act de purificare. De asemenea, flăcăii și fetele se uită în fântână pentru a fi frumoși ca apa de izvor.
De asemenea, se spune ca cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Tot aşa, cel ce se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.
PSSST Poate vrei sa arunci un click si aici Scrisoarea Ieromonahului Savatie: „Marketologii iscusiți au reușit în doar cîțiva ani să ne pună un iepure pe masă în loc de jertfa lui Hristos!”